Кибертормоз - превантивна среща с инспектор от ДПС

 


Достъпността на технологиите и използването на интернет и мобилните телефони предоставят нови канали за комуникация между подрастващите. В тази връзка беше организирана беседа с представител на 5 РПУ – госпожа Даниела Георгиева – инспектор ДПС. На срещата присъстваха ученици от 7. клас, заедно с класните ръководители – госпожа Ганка Йорданова, госпожа Елена Манолева, госпожа Радостина Николова и училищният психолог – госпожа Любомира Вучелийска.

Целта на срещата беше да се предприемат превантивни мерки във връзка с онлайн тормоза, който може да засегне учениците и да ги превърне както в жертви, така и в извършители на опасни и застрашаващи действия в кибер-пространството.

Онлайн тормозът увеличава въздействието върху жертвата поради виртуалното естество на пространството. В социалните мрежи извършителят може да се скрие зад екрана, откъдето да осъществява тормоз върху своята жертва и анонимно да разпространява до голяма аудитория обидни материали, без да се страхува, че ще бъде разкрит и наказан. Учениците разбраха каква наказателна отговорност носят и към кого биха могли да се обърнат за съдействие и подкрепа, както и какви мерки за безопасност да предприемат. Беше представен филм на ГДБОП по темата, който изобрази реалността и визуализира последиците от разпространение на снимков материал в „мрежата“.








Коментари

Популярни публикации от този блог

Добрият пример – Денислав Димитров – Богоявление

Церемония по връчване на престижните награди на 166. СУ "Васил Левски" - Спортист на годината – 2023г

"Магията е в движението" CrossFit - Николай Василев - 12. В клас