100 години българска лека атлетика - разказ на Борис Атанасов и Мартин Стефанов - 9. Б клас

През 2024 г. отбелязваме 100 години от началото на организираната лека атлетика у нас. Всичко започва на мястото, където днес се намира домът на културата "Красно село" в София. Там е организиран първият турнир, който е и квалификация за олимпийските игри. 

Борис Атанасов и Мартин Стефанов са ученици от 9. Б клас, които тренират лека атлетика. След посещение на Олимпийския център в НСА, учениците са впечатлени от професор Лозан Митев - председател на Националната олимпийска академия. Той им преставя историята на „Швейцарските учители“, които полагат основите на физическото възпитание в България. Учениците са вдъхновени да споделят своите впечатления и постижения с почит и уважение към стогодишната история на леката атлетика в България.

Борис Атанасов: "Да пробягам разстоянието от 400 метра на повечето хора им се струва лесна задача. Лесно е просто да го избягаш, трудно е да го направиш с лекота и бързина. Именно това е леката атлетика – красота, изящество и същевременно сила и бързина."


Мартин Стефанов:
"
По време на посещението ми в музея си припомних постижението на Тереза Маринова, която е Олимпийската шампионка в тройния скок от Игрите в Сидни през 2000 година. Тя е дарила своето отличие на Олимпийския център в НСА и имах възможност да видя златния медал.".

Историята на този спорт у нас започва с олимпийските игри в Париж през 1924. Българската лека атлетика има петима олимпийски шампиони: Иванка Христова (тласкане на гюле, Монреал 1976), Христо Марков (троен скок, Сеул 1988), Йорданка Донкова (100 м с препятствия, Сеул 1988), Стефка Костадинова (скок на височина, Атланта 1996) и Тереза Маринова (троен скок, Сидни 2000). 

Най-големият роден успех за тези 100 години е постижението на Стефка Костадинова. Тя постига онзи непреодолим и до днес световен рекорд със знаменити 209 см на 30 август 1987 г. в Рим.

Архивни кадри - българските постижения в леката атлетика от Олимпийските игри.






Първият български олимпийски отбор по лека атлетика 








Коментари

Популярни публикации от този блог

Добрият пример – Денислав Димитров – Богоявление

Церемония по връчване на престижните награди на 166. СУ "Васил Левски" - Спортист на годината – 2023г

„До нашите скъпи учители“ – Випуск 2023/2024 – Последен училищен звънец