Още една танцова изява на дванадесетокласник от 166. СУ

 На 22 март 2023 г. се проведе концертът "Първа пролет", организиран от Столична община и Дом на културата "Средец". Сред художествените състави, взели участие в събитието, е танцов ансамбъл "Здравец", в който от 10 години играе нашият възпитаник Георги Хаджиев от 12.В клас.

 Георги покани на концерта своите съученици и класния си ръководител Гергана Иванова.

 Танцов ансамбъл “Здравец” е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство – гр. Пловдив, те са обучавани от най-добрите специалисти в областта на българското фолклорно изкуство. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът  му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса  взимат участие и самите танцьори, както и техните  родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти.

Концертите и спектаклите на ансамбъла винаги се превръщат в празници на народното творчество, на таланта и гения на българския народ, съхранил в продължение на векове своя бит и култура. Ежегодно ансамбъл „Здравец“ изнася внушителен  спектакъл на сцени с мащаба на зала 1 на НДК, взима активно участие в различни културни събития, фестивали и телевизионни предавания. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.

 Коментари

Популярни публикации от този блог

Тържествена ПОКАНА ЗА БАЛ от 12.Б клас